söndag 4 mars 2012

Om surdeg nåt år senare och nu förstår jag varför det finns Kitchen aid!

Jag gjorde ett inlägg för ett par år sen som var...möjligtvis en aning bittert. Jag har det tyvärr inte kvar men det handlade om att jag kände mig ensam och jämförde det med att baka surdegsbröd. Nu har livet förändrats en hel del, jag känner mig inte ensam längre och har nån att dela brödet med. Att baka surdegsbröd har blivit verklighet (jag har fått surdegsgrunden i present, riktigt så långt som att göra en egen har jag inte kommit än). I morse var det dags att baka för första gången. Jag hade noga förberett det hela igår kväll med att blanda det som blandas skulle. Imorse åkte matberedaren fram. Det är kanske lite oklart om det får kallas matberedare, det kanske mer är nån form av mixer. Eller var...den brann nämligen upp...motorn i den brann upp. Det var en kraftig doft av bränt som lade sig i köket. Och då var inte ens brödet i ugnen. Hur som helst, så lät jag mig inte nedslås av detta lilla brandtillbud. Jag fortsatte med elvispen kompletterad med degkrokar. Varpå degen helt plötsligt var över och I elvispen...den kröp liksom upp på degkrokarna. Efter den degbonanzan hamnade degen i en låda. För att få jäsa. Jag har förstått att det är själva jäsningsmomentet som är det kritiska och hade inga som helst förhoppningar om att det skulle hända nåt efter min lite misslyckade start. MEN den jäste. Och jag drog och vek, drog och vek. Efter några timmar var degen stor! Jag var som ett barn på julafton. Och det är jag fortfarande, nu är brödet gräddat och klart. Min stora kärlek och jag har nyss mumsat! Det kan fan vara värt en trasig mixer och en elvisp full med deg!

2 kommentarer:

  1. Hahaha så himla roligt skrivet Louise. Jag tror att du har skrivandets gåva ;)
    Det borde finnas en stor marknad för en välkommen till verkligheten- blogg där det är lite mer bakdeg i hörnen och lite mindre pastell... För den här sju små kakor varje dag-grejen, snittblommor och gardinbyte varje vår kan ju kännas ganska provocerande ibland...

    P.S Är det Hesses recept? Jag känner igen det där med vikningar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att du kikar in Elin! Ja, det är samma recept som Hesse kör, fick surdegsgrund och surdegsbok när ligan var och hälsade på mig =). Det var ett bra uppslag till ny underrubrik på bloggen: Mer bakdeg i hörnen och mindre pastell.

      Radera